duminică, 10 februarie 2008

Joburi si Tepe la McCann Erickson!

Mai acum vreun an si ceva ma pregateam sa fac trecerea PR-zone spre Copywriting. Stiam ca nu am experienta in domeniu, asa ca pretentii de salariu nu aveam si nici de middle-level. Un entry level era perfect pentru mine si,desi aveam ceva exeprienta in organizare de evenimente si creative concept, ma orientasem spre cautarea unui job de junior copywriter. Zis si facut. Cautam anunturile pe site-urile de joburi sau pe cele ale agentiilor si aplicam. Intr-o zi am vazut un anunt de junior copywriter de la McCann Erickson si am trimis cv-ul insotit de scrisoarea de intentie. Peste cateva zile m-au sunat si am fost invitat la interviu ziua urmatoare la ora 5.
Aventura abia acum incepe. Locuind in marginea opusa a Bucurestiului am schimbat vreo trei metrouri si 2 autobuze. Noroc ca am plecat de la 3 fara un sfert de acasa, caci altfel n-as fi reusit sa ajung niciodata la 5. Dar ce mai conta ca pierdusem mai bine de doua ore pe drum, ca imi sifonasem sacoul si vreo jumatate de ora mi-a fost greata de la un puternic miros de zer de oaie al unor ciobani care se intorceau de la piata? Era un interviu important care imi oferea sansa sa obtin jobul dorit.
Numai ca socoteala de acasa (sau din RATB) nu se potriveste cu cea de la destinatie. M-a luat in primire o d-sorica foarte cocheta, cu niste bulce roscate splendide si o bluza mai decoltata. Ochelarii compensau orice posibila aluzie.
Fara nici o introducere, d-soara ma ia la per tu si ma anunta ca jobul pentru care am aplicat nu mai era valabil. Ciudat! Doar ieri ma sunasera pentru programarea interviului! "A, nu, nu, se scuza d-soara, nu mai este valabil de vreo 2 saptamani, [!!!] dar daca tot ai venit as vrea sa vad daca esti potrivit pentru un junior media planner." Daca tot venisem, eram, sa nu fi venit degeaba.
"Ai notiuni de marketing?" Aveam, ca lucrasem vreo 2 ani ca asistent de mk. D-soara afiseaza un aer foarte nemultumit. "Stii sa faci prezentari in power-point?". Stiam, din liceu. D-soara pare in continuare foarte nemultumita. "Poti sa faci power-point-uri pe care sa le prezinti in fata mai multor oameni?" Pai nu ca sa le prezint in fata altora facusem toate power-pointu-urile de-a lungul vietii?!? D-soara e tare nemultumita. "Ai capacitati de analiza si sinteza?" continua runda d-soara. Probabil ca da, de vreme ce am reusit atata amar de vreme sa iau note top in facultate, la post-universitare si sa fiu bine vazut la job. Chiar ca nu inteleg de ce d-soara este in continuare atat de nemultumita. "Imi poti oferi un exemplu de situatie in care ti-ai folosit capacitatile de analiza si sinteza?" Acum chiar ca m-a blocat. Ce sa-i spun? De mail-uri, de rapoarte, de discutii cu clientii, de lucrari, de dizertatii, de dosarele pentru sefi? De listele de cumparaturi pentru Craciun?!? Pare sa nu aiba timp sa imi asculte povestea vietii. Cu ce sa incep? Dar exista oare posibilitatea de a lucra fara sa iti folosesti capacitatile de analiza si sinteza?!? Ar trebui sa fii concediat atunci!
D-soara e tare nemultumita. "Postul de junior copywriter nu mai e valabil" concluzioneaza ea si ma pofteste afara. Plec cu inima indoita gandindu-ma la lungul drum de intoarcere acasa si macinat de o intrebare: "D-soara m-a chemat la interviu doar ca sa isi justifice ziua asta de munca in fata sefului? Are vreo norma de interviuri pe care trebuie sa le faca zilnic?". Am plecat hotarat sa ii scriu un mail sefului ei, sa ma plang de aceasta situatie, dar, in fond, de unde stiam eu ca seful ei, roman, nu este de fapt cel care tolereaza/incurajeaza acest tip de comportament? Reala solutie ar fi fost sa le scriu celor de la McCann-Erickson Worldwide Advertising. Dar m-ar fi crezut?... Le-ar fi pasat?...
Aproape uitasem povestea asta, pana cand, la sfarsitul lui decembrie 2007, o amica, Raluca Lazar, imi povestete foarte incantata ca a fost invitata la un interviu la McCann-Erickson pentru un post de junior in analiza de date. Amintindu-mi propria experienta, incerc sa ii temperez entuziasmul. Nu imi miroasea prea bine...
Peste cateva zile, Raluca imi povestete, cu tristete si dezamagire, cum a fost respinsa la interviu, motivandu-i-se ca jobul de junior nu mai este valabil ci doar unul de senior (care nu fusese insa anuntat). Bineinteles, daca tot a venit, i se da sansa de a participa la intreviul pentru acest post, explicandu-i-se insa la finalul interviului ca experienta ei de un si ceva de la IPSOS, mai mult decat suficienta pentru jobul de junior, este prea slaba pentru cel de senior. De ce au mai chemat-o daca jobul nu mai era valabil? De ce au mai intervievat-o dupa ce ii vazusera CV-ul? Sau poate d-soara de la HR s-a hotarat brusc, odat' ajuns candidatul acolo, ca jobul de junior, care i se potrivea ca o manusa, nu mai era valabil, iar pentru a preveni orice comentarii, nemultumiri si reclamatii, sa ii fi oferit insa, in generozitatea sa, sansa de a candida pentru un alt job, probabil fictiv, pentru care insa ea stia ca Raluca nu s-ar potrivi si, stiind si Raluca despre ea insasi ca nu este potrivita, nu i-ar fi trecut niciodata prin gand sa o reclame? Concluzia Ralucai a fost una simpla: "m-au luat de mascota!"
Macar daca lucrurile s-ar fi oprit aici... La o luna de la acest interviu, amica mea este din nou invitata la interviu de catre McCann-Erickson. Aceeasi poveste, acelasi job care nu mai este valabil dar aceeasi generozitate in a oferi un job pentru care candidatul nu are experienta necesara. Si macar daca nu ar fi avut-o! D-soara era insa pornita sa ii demonstreze Ralucai ca nu este potrivita pentru acel job! Cu experienta anterioara in spate, Raluca nu mai este insa dispusa sa accepte mizeria realitatii McCann-Erickson atat de usor. Si ataca si ea: "Dar de ce mai chemati oamenii la interviu daca nu vreti sa ii luati? Dar acum de ce m-ati mai chemat daca credeati ca nu sunt potrivita pentru acest job? Si de ce ma chemati daca joburile pentru care aplic nu mai sunt valabile? Si de ce nu le retrageti anunturile? Si de ce brusc aici aflu de existenta altui job? Si asta de ce nu a fost anuntat? Si daca acum o luna nu aveam experienta necesara, credeti ca am facut-o de Revelion? Va bateti joc ca aveti notoritate? Va folositi de oamenii fara pile ca sa va angajati voi pilele voastre".
D-soara a ramas cu gura cascata. Surprinderea ii transpira prin fiecare por al fetei. Cand si-a revenit, fata ei a imbracat masca bunatatii neintelese: "Si eu, care voiam sa iti mai dau o sansa..."
Sansa de a mai pierde o dupa-masa?...

Fata de cele spuse mai sus, eu o singura intrebare as mai avea: cum se face ca Mihnea Miculescu, un student in anul III-IV la ASE, e PR la McCann-Erickson? Ce studii il califica pentru acest job? Si ce experienta? Sau mama sa, Simona Mirela Miculescu i-a transferat din experienta (pilele) sale?

35 de comentarii:

Anonim spunea...

Si mie mi-au facut asta vara trecuta. M-au chemat si acolo mi-au spus ca jobul nu mai e valabil!!! Cu timpul meu sau cu banii pe care i-am dat pe drum cum a ramas? Ca sa nu mai zic ca probabil angajeaza pe pile dar vor asa sa aiba aparenta de firma serioasa care da interviuri!

Anonim spunea...

Eu am patit-o si mai rau. In 5 luni am fost de 3 ori la interviu la ei si de fiecare data au avaut aceeasi atitudine deplasata: de cand intram pe usa una Monica Cojocariu sau asa ceva incercsa imi demonstreze cat de nepotrivita sunt pt jobul respectiv. Nu inteleg de ce ma mai chemau ca se vedea din CV ce experienta am si ce n-am!

Anonim spunea...

Daca sunteti cu capul, ce sa va fac! Eu lucrez din 2000 in publicitate si de astia m-am tinut ca dracu' de tamaie! Atatea povesti aud despre ei inca din facultate de mi s-a acrit.

Mihnea spunea...

Astept un semn de la tine, ba chiar te invit sa-ti povestesc cum am ajuns la McCann, printr-un program de recrutare numit "Next Generation" - poate asa nu mai sari la concluzii din astea: mihnea_miculescu[at]mccann[dot]ro. ;)

Anonim spunea...

Eu nu ma leg de Mccann in general, respect oamenii creativi si sunt fff multe proiecte splendide care au iesit din agentia asta. Ma refer exclusiv la HR, care este format din cate am vazut eu din niste zarzavagioaice care au terminat o facultate obscura de psihologie si care arata de zici ca au fost luate din piata de la Obor, e chestie inadmisibila pentru o agentie de talia asta. Eu am aplicat pt un post, am fost chemata pentru cu totul alt post, mi s-au pus niste intrebari tipic HR, plictisitoare si anoste, de genul "scenariu: ce ai face daca seful iti cere o situatie pe care ti-o poate da numai unul dintre managerii agentiei iar acea persoana nu vrea sa colaboreze cu tine, te da afara din birou, eventual te si scuipa?". Si intrebarile s-au axat numai si exclusiv pe postul pe care lucrez acum, fara sa ma intrebe ce mai stiu sa fac, ce am studiat, ce am invatat, ce citesc, ce aspiratii am, cum m-as fi asteptat eu. Cred ca nici nu mi-au citit decat prima pagina a CV-ului. Cand i-am comunicat fatucii asteptarile mele salariale, pe un post pe care aveam aproape 2 ani experienta, m-a intrebat clar cum imi justific cerinta si ce stiu sa fac de banii astia, faza la care un om care se respecta s-ar fi ridicat si ar fi plecat naibii de acolo. Nu prea sunt oameni de HR in Romania in general, dar macar ar trebui sa aiba un pic de bun simt si de respect pt cei care vin la interviu, cu experienta de peste 2 ani, cu facultate, master, burse, chestii care nu se fac usor si nici nu se recompenseaza pe un salariu de toata jena. Multumesc!

Anonim spunea...

Va raspund in calitate de sef la creatie:

1. Pentru pozitiile de junior copy angajarile le fac DOAR eu sau Tzugu, in urma unui test. Ma ofer sa va dau testul pe acest blog ca sa nu va mai deplasati pana la McCann. Am o conditie: o sa va public raspunsurile, ca sa fie totul foarte transparent. Sunteti buni, va angajez. Nu sunteti buni, nu. Fara nicio suparare...

2. Mihnnea a intrat la gramada cu alti zece juniori in programul McCann Next Generation, angajat de o expata d-abia venita in Romania, care nu stia de celebra sa mama. Relatia asta mai degraba i-a creat probleme, caci sunt tot felul de frustrati care il considera pilos si il discrimineaza. Inclusiv eu faceam asta la inceput, fiind mai exigent cu el decat cu altzii, ca baiat din popor ce sunt, cu oroare de a angaja pile. Mi-am dat seama ca nu e OK si m-am corectat.

3. Cat despre HR, oricate pacate ar avea ele, nu-i frumos sa le tarati prin zarzavat in halul asta.

Deci, va bagati? Sau va cautati o pila?

cily spunea...

Citind acest articol, dar mai ales comentariile acestui articol am ajuns la concluzia ca frumoasa mea tara e mai distrusa decat credeam.( ma refer la indivizi si societate, nu la forme de relief)

Pentru d-l Mihnea: din cate am citit am inteles ca esti o mare vedeta. Eu nu am auzit de tine!
Esti student la ASE? La ce facultate?

Pentru D-l Botan: Maestre chiar esti mare sef la aceasta societate comerciala?

Pai daca esti, iti spun eu ca la ce mentalitate ai nu ar trebuii sa fii nici macar asistent junior.

Cata aroganta si nesimtire in comentariul tau! Incredibil!

P.S. Sustin si eu pe cei care au fost la zeci de interviuri si de multe ori au fost tratati necorespunzator.

Anonim spunea...

Pont pentru interpretatea cazului tau... A existat un post vacant ca junior copy... Ghici cine l-a ocupat? Don'soara roscata cu okelari, care acum nu mai e asa roscata, parca...
nu e rau ca promovezi oameni din interior, dar e taaare nasol ca ii pui tot pe ei sa-si evalueze concurenta... conflict de interese cumva? nooo

Anonim spunea...

Vad ca Botan tocmai si-a sters contul de pe blogger :D hahaha, oare de ce ?

Anonim spunea...

He he he, ne plangem, ne plangem...Hai sa va zic ceva celor care au fost refuzati de McCann. Ziceti multumesc lui Dumnezeu si cautati-va de lucru la celelalte agentii din piata. GARANTEZ ca veti nimeri intr-o agentie care va va da un salariu mult mai bun decat McCann, va va da de lucru muuuult mai putin decat McCann (trebuie sa suplinesti munca pe care pilelor nu le-o pot da) si, surprinzator dar adevarat, vei putea sa inveti meseria pe care vrei sa o urmezi (parerea mea de fost, prezent si foarte putin viitor McCann-ist este ca in McCann nu e timp de invatat, e timp de muncit dezlanat pana la ce ora se poate, de reparat greseli, de rezolvat probleme pe care ar trebui sa le rezolve alte departamente, ce sa mai, o aiureala perfecta). Ziceti mercic si nu mai chinuiti oamenii care incearca sa se descurce cum pot in societatea comerciala. Vor si ei sa treaca ziua si sa vina salariul. By the way si mie mi s-a intamplat la fel la interviul cu HR. Nu eram pila insa am rezolvat problema si-mi pare rau. Mihnea e de treaba, imi pare rau ca s-a ajuns sa se discute despre el, sunt multi, multi altii cu mult mai tari de luat in discutie.

Anonim spunea...

Chiar daca Mihnea ar fi fost angajat asa cum sugerati, el nu ar fi putut supravietui decat prin meritul lui. Mccann, ca si orice alta firma, nu poate sustine gauri negre (adica te adaptezi si produci plusvaloare, sau pleci).
Faptul ca iti afisezi frustrarile on-line (probabil si sub o identitate falsa) nu este onorabil.
Ceva din tonul si continutul discutiei imi aminteste de axiomele de tipul "femeia pe care nu o poti avea este fie ciudata, proasta sau curva"; "a luat 10 pentru ca s-a culcat cu asistentul, profesorul" etc.
Cred ca cel mai simplu este sa nu arunci cu noroi in altii si sa acepti (oricat de greu ar fi) ca tu esti asa cum te percep altii, si nu asa cum iti place tie sa crezi.
Ai fost intrebat mai sus daca esti dispus, dincolo de genialitatea pretinsa, sa iti si demonstrezi on-line, capacitatea.
Ce zici - ai singe sau (mai bine, dupa tine) cauti o pila?
:))

moonra spunea...

astazi respectiv joi ora 12. 22, dupa 5 zile de antibiotic stau cu "laptopul" invelit si el bineinteles sa nu raceasca si imi caut un alt job ,e timpul sa ma intorc in privat ,ma descurc si cu cele 2 facultati ,m-am hotarat.Imi cercetez atenta contul celor mai bune joburi ,dar nimic interesant ,hai direct pe site-uri Monica.Cam toata viata mi-am dorit publicite oau,creatie ,sincer? as fi perfecta eu si lumea mea pentru publicitate dar povestile cu pile si traforaj ma fac sa-mi amintesc ca exista si imprastierea norilor roz pe care de obicei tot stau.Hmm intru pe site dar e in constructie,ajung aici si vad orizontul !Ca sa-mi spun si eu parerea ca nu de geaba m-au adus ai mei pe lumea voastra ,exista pile si pilosi dar exista si potential !De ce sunteti vulpile care nu ajung la strugurasi si gata bineintelesi sunt acri?Hai sa o luam altfel ,si tu si cainele tau si x si y si z poate fi adus de cineva dar daca nu esti ok in acel post crezi ca ramai?Nu vei suporta tu ce simti in jur si pleci la un moment dat sau mai simplu esti dat afara in cazul in care nu te pregatesti pt acel post. sincer trezirea parca sunt la piata aici ,mi-ati amintit de zarzavat si supa de gaini ,mi-e cam pofta !Bun,
eu nu fac parte din aceasta agentie ca sa nu aud apoi comentarii cum ca .. dar o sa aplic ,nu am experienta absolut deloc in domeniu ,doar ideile creative cu care au castigat cativa prieteni si am sa va transmit cum a decurs totul .Ma astept la domnisoare nemultumite si cu un altfel de comportament ideea este ca au si ele drepturi de a se comporta cum vor nu?Iar eu am dreptul sa ma ridic daca nu o sa-mi placa atitudinea.O viata cu soare va doresc !Vine primavara ,zambiti!

Laur spunea...

Man, orice sut e un pas inainte. Chiar nu avea nici un rost sa publici mizeria asta mai mult sau mai putin probabilista. La un moment dat, daca exista, cineva o sa-ti intuiasca potentialu' si o sa-ti faca loc de joaca. P.S. Keep up...!

Laur spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Mie mi-a placut ce am citit si nu mi s-a parut deloc mizerie. tu iti consideri amintirile mizerii? Articolul asta descrie o intamplare neplacuta a unui cetatean. Nu toate intamplarile din viata noastra sunt placute si putini oameni nu au avut sau nu au amintiri neplacute legate de un job sau de un interviu. Nici chiar cei care sunt astazi patroni sau directori.
Cetateanul a povestit frumos si cu umor o intamplare din viata lui. S-a hotarat sa o povesteasca pe blog pentru ca aflat de la pritena lui ca, de fapt, aceasta nu este tocmai o intamplare urata dar singulara, ci, uite ca dupa doi ani de zile,departamentul ala de resurse umane face lucruri similare. avand in vedere ca "actiunea" se intinde pe o durata de minim doi ani, cetateanul s-a intrebat daca e posibil ca acestea sa fi fost simple "intamplari" sau un obicei al departamentului respectiv.
Cetateanul a scris chiar misto,nu a jignit pe nimeni si a ridicat o intrebare f pertinenta. Deci, unde e mizeria?

Anonim spunea...

E pacat ca hr-ul filtreaza creativitatea in mccann.

Sper sa se schimbe ceva pentru tinerii timorati care vin la interviuri cu gandul ca ii vor vedea macar pe Botan, Tzugu,Tripsa, Craita...etc.
Succes!

Anonim spunea...

vorbiti de parca n-ati sti ca publicitatea de la noi e plina de astfel de oameni. nu cred ca la maccann sunt cei mai multi pe m patrat, desi n-am nici cea mai mica intentie sa-i apar. let's get serious... pisi cu bucle roscate care s-au vazut cu puterea de decizie in mana si abuzeaza de ea sunt peste tot. la fel si tzitzi de cs, cu figuri de creative si atitudine de gm. sau pur si simplu proaste. cat despre salarii, in publicitate e cam ca-n arta: ori esti prea bine, ori esti prea prost platit. condoleante pt nefericita experienta, dar te anunt ca si acolo unde vei fi primit cu bratele deschise la interviu e f posibil sa fii tratat ulterior de tot rahatul. pe de alta parte, exista si multi oameni ok.

Anonim spunea...

hahahaha, tzeapa de la mccheni mi-am luat si eu prin 2003 si de atunci nici ca ma mai intereseaza. oricum e binecunoscut faptul ca muncesc zi lumina pt cateva ghosturi de premiu si ca-ti dau niste sume ridicole doar pt ca iti suna tinicheaua de mccann pe cartea de vizita.

cat despre arogantele hr-istice ale unor zvelturi de doamne ajunse directorite de personal fix din pozitia de secretaire... o sa mai auziti. si nu numai in agentia asta.

apropo, vad ca se poarta cuvantul "tzitzi" prin comunitate. il tot aud in ultima vreme :)

pe de alta parte, chiar vrei sa lucrezi la creatie? e plin de fumatomeni orgoliosi si de multi dintre ei nu e decat coaja. s-ar putea sa nu-ti pice bine mediul asta.

Anonim spunea...

mihnea, nu da cu bata-n balta! doar zici ca esti baiat destept! cazul tau fericit nu le sterge cu buretele pe restul. auzisem de minunile din agentia asta de dinainte sa intru in industrie. m-am ferit de ea ca de dracu'. stiu oameni COMPETENTI care au lucrat acolo si si-au luat calcaiele la spinare pt ca nu se mai putea.

apreciez initiativa autorului acestui post.

Anonim spunea...

Eu am o mica curiozitate...cat de des intalnita e situatia de a se anunta un post, tine interviuri si dupa aia lasat oamenii cu ochii in soare, nici "ba, mai ai de invatat, mai cauta-ne peste un an, doi!" sau "ne pare rau, da a fost altul mai bun". Putin bun simt pls

Anonim spunea...

@ultimul anonim; Eu am intalnit aceasta atitudine de a te lasa " cu ochii in soare" la companii mult mai mari decat MacCann, gen Romtelecom, Oracle sau Rompetrol. Din pacate multe dintre aceste joburi minunate sunt deja "luate", iar eu sincer nu pot sa inteleg de ce acest taraboi cu interviuri cand se stie deja cine va ocupa acele pozitii. O experienta negativa am avut si eu cu cei de la MacCann, anul trecut, unde am fost chemat la interviu, mi s-a dat un test de tot rasul, dupa care mi s-a spus ca nu sunt acceptat pentru ca nu stiam Windwos server, in conditiile in care in cv-ul meu scria clar ca eu stiu si lucrez cu Linux. Dar asta este, tragem aer in piept si mergem mai departe catre alte interviuri fantoma.

PAPICHULLOOO spunea...

Advertisingul este cea mai misto industri din Romania, tocmai datorita povestilor care sunt in jurul ei. Veniti toti in publicitate, dati navala, este incredibil, este minunat. Si vara poti vezi in bermude la munca ( asta daca lucrezi in departamentu care trebuie ). De bani nu mai vorbesc curg garla.

Anonim spunea...

Sustin aceasta campania pornita impotriva celor care isi bat joc de persoanele care se prezinta la interviuri.M-am aflat acum cateva luni in aceeasi situatie la aceasta zisa mare companie din domeniul publicitar(adevarul e altul).Am aplicat pt un post si cand am ajuns la interviu au incercat sa ma convinga sa accept alta pozitie...m-au plimbat pe drumuri aiurea,pe timpul si banii mei.Sa va fie rusine "profesionistilor"!

Anonim spunea...

Se pare ca acest comprtament al celor de la Resurse Umane sau mai nou "Specialisti Resurse Umane" care sincer nu au legatura reala cu psihologia sau ideea de a lua un interviu.

Am fost la interviuri la anumite firme pentru diferite posturi... veste proasta ? NU este doar o firma care face asa ci majoritatea!

Se posteaza un anunt pe un site iar pe alt site altu cand ajungi postu nu exista, pur si simplu fie fac STATISTICA si o preda la INSTITUTUL ROMAN DE STATISTICA si iau bani , fie cheama oameni la interviu ca sa nu faca treaba de secretariat si alte munci care ii/le obliga anjagatorul.

Poti sa fi expert pe post , postu sa nu existe , sa ti se spuna ca urmeaza sa te prezinti la proba practica sau interviu final si sa ramai cu ochii in soare si stress gramada afland dupa 5 zile ca citez "nu corespunde-ti din punct de vedere psihoprofesional" adica cu alte cuvinte scuze ieftine care daca stam sa citim legea munci si etc nu isi are sensul . din moment ce un om nu corespunde cum il anunti sa vina la interviu final sau unde e cazul PROBA PRACTICA ?


E clar , sa nu credeti ca totu e frumos , sunt persoane intrate fara pile care incearca sa ajute in unele firme dar se lovesc de pile care iti trimit fie un mail cu scuze si o editare de "Copy paste rapid " scris in genul "BUNA ZIUA , NE PARE RAU ,,,," care imi suna a genu injuraturi indirecte si "teapa faiere"..

Angajatii se mananca intre ei , atentie mare la cei care intervieveaza iar daca bat campii le ziceti pa , iar daca nu bat campii si chiar va asculta iar sa va asteptati ca o "colega" sau "coleg" sa ii puna bete in roate si sa va treziti cu ochii in soare... deci ca urmare fiecare gradina cu uscaturile ei eventual te mai invita sa depui CV pentru alt job la ei adica sa mai te plimbi sa mai stea si alta cu tine sa isi faca "norma" de interviu si experiente care nu o are in RESURSE UMANE.

Tin sa precizez ca firmele serioase discuta deschis , nu cu interviuri de genul ascunzand salariu si etc cu scuza "nu noi stabilim" de parca cei de la resurse umane nu raspund de "motivarea angajatului, si conditiile de lucru"

Sustin oamenii care au luat tepe , nu e corect sa chemi oameni la interviu daca nici nu exista acel post si mai rau dupa ce eroare tine de personalul firmei sa tratezi pe om cu flit , majortiatea nu intelg ca se poate nimerii chiar un inspector sa le faca o vizita...tare as vrea sa le vad moacele casca dupa.

Dar nici aceeia nu isi fac munca , ca urmare... in romania ai inteviu pentru un post la hotel care in afara nu ti se cere decat prezenta si disciplina nici de cum aptitudini sau studii ? noi suntem genii?

Nu ma mir ...incurand romania se va usura de tineret si vor ramane numai bosorogii cu piele sa se manance ca niste caini , ca oricum oameni nu ii pot numii.

Anonim spunea...

Scuzati greselile am scris in graba.

Ideea e . daca stai sa asculti esti prost iti perzi timpul , daca interviul suna ciudat si programul extrem de ciudat e mai bine sa zici tu "imi pare rau ,nu sunt de acord cu acest post, nu imi convine programul.." sau orice alta scuza menita sa scurteze interviul

Macar iesi fericit pe usa ca nu le-ai facut pe plac in total si nu si-au luat pauza dorita de 1 ora sau 2 de stat degeaba cu scuza "am avut un interviu"

Aceste lucruru se practica si acum si cred ca s-au practicat de mult.

Si cat despre angajari la unele interviul are loc direct intre director/patron si angajat iar cel de la resurse umane ocupanduse doar de acte ?!

Evident ca toti cei cu pile intra primi pentru ca evident o iau pe aceasta cale direct prin functiile de conducere ...nu ca restu interviu si bufoniada

Anonim spunea...

Si eu am fost la un interviu la ei in vara asta. Aplicasem pt junior copy si d-soara Ana-Maria Dimian a incercat sa ma convinga ca nu am deloc profilul unui creativ, sunt prea organizata :))) si ca mi s-ar potrivi mai degraba o pozitie de Junior Client Service sau Junior Media Planner. Ideea era ca eu nu aveam nici o pasiune pt vanzari sau media si am ezitat. Nu m-a intrebat absolut nimic de aptitudini sau realizarile mele ci in schimb imi tot spunea sa valorificam intalnirea si s-o intreb eu despre McCann :))). La final mi-a spus ca nu ma poate recomanda pt o intalnire cu Client sau Media pentru ca nu par pasionata. Super aiurea!

Anonim spunea...

Daca va pierdeti vremea pe amaratul asta de blog, pe care eu am ajuns accidental, inseamna ca nu stiti nimic despre McCann si inventati sau barfiti.
E plina piata de tineri cu capul in nori, care habar n-au la ce sunt buni, dar ei viseaza ca e cool sa fii creativ si ca oricine poate face asta.
Paula, sau voi care mai sunteti pe acolo, puneti-va serioase intrebari legate de voi insiva si ati face bine sa va acceptati propia incapacitate!

Un veteran al advertisingului (care a facut multi ani si recrutare)

Anonim spunea...

Daca va pierdeti vremea pe amaratul asta de blog, pe care eu am ajuns accidental, inseamna ca nu stiti nimic despre McCann si inventati sau barfiti.
E plina piata de tineri cu capul in nori, care habar n-au la ce sunt buni, dar ei viseaza ca e cool sa fii creativ si ca oricine poate face asta.
Paula, sau voi care mai sunteti pe acolo, puneti-va serioase intrebari legate de voi insiva si ati face bine sa va acceptati propria incapacitate!

Un veteran al advertisingului (care a facut multi ani si recrutare)

Anonim spunea...

Stiu de la un prieten care a lucrat multi ani in McCann, ca de mult timp Tzugu si Botzi fac recrutare pentru creatie, asa ca daca ai chef sa inventezi si tu povesti despre hr, esti absolut libera!
Problema ta cea mai mare e ca nu te va lua nimeni in seama si nici n-ai sa castigi vreun premiu asemeni celor din McCann, pentru textul tau absolut jalnic!

Anonim spunea...

Tare rau cred ca le pare in astfel de momente celor cu musca pe caciula ca exista internetul. Va dati seama, daca nu era cine mai afla toate porcariile pe care le fac ei? Cum mai comunicau intre ei cei fara pile carora in fiecare zi le se intampla astfel de porcarii?
Ce ma frapeazai cel mai tare e atitudinea asta de a-i jigni pe cei care isi povestesc unul altora experientele negative. Se comporta exact ca niste pietari analfabeti.
Textul lui George este "jalnic" pentru ca indrazneste sa povesteasca ce i s-a intamplat.
Ma intreb si eu asa: tu, care ai scris asta, si care esti probabil o fufa proasta de la HR-ul din McCann nu iti este rusine sa spui asa ceva? Nu ai absolut nici un argument si de, de frustrare ca n-ai, te apuci sa jignesti oamenii. Si cum indraznesti sa jugnesti oamenii pt ca au spus ce tampenii faci tu? Tu chiar n-ai nici un pic de bun simt?
Raspuns: Nu.
Dar in schimb ai mintea plina de prostie - ca un care gandeste nu s-ar purta asa.

Anonim spunea...

invatat o multime

Anonim spunea...

ei bine, am nimerit si eu pe blogul asta. Si ma bucur sincer. Topicul este vechi, dar mizeria persista. Ca sa nu se simta Mccan singur o sa precizez ca aceeasi mizerie circula si in alte agentii cu nume cel putin la fel de rasunatore. Nu intru in detalii, vreau doar sa punctez cateva lucruri ca o sinteza a ceea ce am citit.

1. intr-adevar, daca nu te recomanda cineva, acea pila nu prea ai ce cauta intr-o agentie. Asta nu e neaparat rau, mai ales daca te recomanda in fct. de rezulatele scrise in cv-ul tau, insa sunt acei fii, nepoti, iubite, amante care n-au lucrat in viata lor intr-o agentie si dintr-o data sunt mari directori.
2. acesti mari directori, care de regula au cu totul alte ocupatii (mess, net, filme...) sunt de regula preaslaviti, pentru ca echipa formata din oameni care chiar muncesc, gandesc, tin de fapt agentia are rezultate.
3. Mi se pare extraordinar ca oamenii sa spuna cum sunt tratati. Nu au cum sa o tina asa la infinit, de asta toate valorile din tara noastra pleaca. Nu au loc de copiii fostilor securisti, de amante buclate sau roscate.
4. Intr-adevar nesimtirea Hr-istilor este la cote maxime. Lipsa de profesionalism la ordinea zilei. Plus ca nu sunt in stare in cadrul unui interviu sa vada dincolo de 3 calitati/3 defecte.
5. Mi-a placut comentariul lui Botan, da ce-ati fi vrut sa dea cu noroi in ograda lui?! Si eu as fi procedat la fel aniway.
6. Mi-ar placea sa cred ca poate se schimba ceva. Dar din nefericire putini reusesc sa fie obiectivi sau dedicati cand ajung intr-un punct. Agentiile sunt pline de ego-uri, ambitii, orgolii si incompetenti.

Mult succes, ... din perspectiva unui om de agentie. Vertical. Rezist greu. :))

Anonim spunea...

Foarte interesant si util articolul. Si comentariile. :)
De ce alte agentii ar trebui sa ne ferim?

Anonim spunea...

Confirm faptul ca un interviu mai deplasat nu am avut in viata mea. Cea mai degustatoare atitudine, nerusinare din plin si nesimtire. NU cred ca cei ce m-au chemat la interviu au vreo facultate.Efectiv ma criticau pentru ca eu nu mint. Nu aplicasem la nici un job la ei, si cand am venit la interviu, dupa ce am primit 2 randuri cu adresa, si numele pozitiei, mi-au cerut sa le zic tot ce stiu.Le zic politicos ca nu am aplicat si ca as dori niste informatii.SI tipa se rasteste la mine ca e lipsit de profesionalism ca nu ma fac ca stiu.ASta e etica?????
nu are rost sa mai descriu tot interviul dar au facut atatea faze incat sper sa de-a faliment.

Anonim spunea...

Buna,stie cineva care este programul de lucru la aceasta firma?